✕ Stäng

Visdomständer

Den tredje av de bakersta kindtänderna kallas för visdomstand.

Jessica Sörensen, frilansskribent
Senast uppdaterad 21 september 2015

Visdomständer

Olika för alla

Vanligtvis brukar visdomständerna ge sig till känna vid 18-25 års ålder. Ibland växer de upp helt smärtfritt och tar sin plats i tandraden. Ibland kan visdomständerna ge besvär i samband med att de rör sig genom käkbenet. Visdomständer kan även orsaka besvär på grund av smärtsamma inflammationer kring tanden (pericoronit). Antalet visdomständer kan variera.

Hos de flesta brukar det handla om två tänder i varje käke. Men i vissa fall kan det finnas en extra tand och hos en del har evolutionen gjort att anlaget för visdomständer försvunnit helt. Det är heller inte helt ovanligt att visdomständerna ligger i käkbenet utan att komma upp och ibland växer tanden horisontellt i käkbenet istället för vertikalt. I vissa fall krävs att visdomstanden opereras ut för att undvika skada på tanden framför.

Svårt att hålla rent

Visdomständerna har samma kvalitet och är lika bra som andra tänder. De ligger bara lite sämre till. Visdomständerna är svåra att hålla rena eftersom de ligger allra längst in i munnen. Ibland täcker tandköttet halva tanden och lämnar en perfekt ficka för bakterier att gömma sig i. Då finns det stor risk för karies och inflammation i tandköttet.

Att laga hål i en kindtand är ganska omständligt, eftersom det är svårt att komma åt med verktygen. En tandläkare kan se på röntgenbilder hur visdomständerna kommer att växa ut och hur de lägger sig. Regelbundna tandläkarbesök kan förebygga problem med visdomständer som kan orsaka skada på andra tänder. Man kan också när tanden kommit fram se om den kommer att bli svår att hålla ren.

Operation

Visdomständer som orsakar problem brukar tandläkaren dra ut. Om tanden sitter riktigt illa kan det krävas en operation. Med dagens bedövningsmetoder går det att ta bort visdomständer relativt smärtfritt. När tanden är borta kan man få värk under ett par dagar. Det brukar hjälpa att man tar en smärtstillande tablett.

Efter ingreppet lägger sig blodet som ett skydd över hålet efter tanden. För att undvika infektioner och ge en god läkning är det viktigt att inte skölja munnen eller pilla i hålet med tungan eftersom det naturliga skyddet försvinner. Efter en dryg vecka brukar såret vara läkt.

Vid ej övergående smärta, blödning, svullnad, gapsvårigheter, sväljsvårigheter eller feber ska du kontakta din tandläkare. Du kan då ha drabbats av en infektion och får behandling för detta.

Hur problem uppstår

Problem med visdomständerna brukar yttra sig i tandvärk och svullnad i kinden och tandköttet. Ibland kan du få problem med att gapa. Om svullnaden sprider sig ner i halsen och du får feber ska du söka vård direkt. Smärtlindring kan hjälpa tillfälligt. Problem med visdomständerna leder i regel till att de tas bort. Om tanden eller området runt tanden blivit rejält infekterat behöver man spola rent med bakteriedödande medel innan ingreppet. Ibland kan det krävas en antibiotikakur.

Upptäcker man visdomständer hos äldre personer brukar man vanligtvis låta visdomstanden sitta kvar om det inte är nödvändigt att operera på grund av kraftig infektion. Med åren hårdnar nämligen käkbenet och ett ingrepp kan därför göra mer skada än nytta.

Senaste Nytt