✕ Stäng

Tandvärk? Därför ska du inte vänta med att gå tandläkaren

Att vänta med att gå till tandläkaren när man lider av tandvärk eller ilningar kan bli både dyrt och smärtsamt.

tandläkare-anders-ewert-beskurenOrsakerna till tandvärk kan variera. Oftast beror det på att ett kariesangrepp nått hela vägen till pulpan, som består av nerv och blodkärl, men även tandköttsinflammationer och tandpressning kan vara orsaker. Oavsett vad värken beror på, är det dock viktigt att uppsöka tandläkare så fort man kan, så att inte problemen blir värre.

– Man bör gå till tandläkaren direkt. Det kommer bara att göra mer ont och blir mer svårbehandlat med tiden. Tandvärk går över till slut om det är en enskild tand som är drabbad, men då beror det på att pulpan är död och inflammation och infektion har spridit sig ner i käkbenet. Senare kan det bli värk igen, men då är det en infektion i benet som ger värken. Prognosen för att rädda tanden blir då sämre, berättar Anders Ewert, tandläkare i Göteborg.

Enligt Anders har tandhälsan i Sverige generellt sett blivit mycket bättre men fortfarande drabbas många av kariesangrepp, som förstör tänderna.

Anders Ewert berättar, att man ofta kan känna av kariesangreppet tidigt, genom att det börjar ila (isa) i tanden. Men trots att man känner av de tidiga symptomen, är det många, som väntar med att gå till tandläkaren tills smärtan blir svår. Det kan då sluta med rotfyllning eller rent av med utdragning av tanden. Att regelbundet gå till tandläkaren, äta rätt och sköta sin tandhygien är därför Anders Ewerts bästa tips för att undvika både smärta och kostsamma ingrepp.

– För en del kan det vara ekonomiskt ”tufft” med en rotfyllning och att ersätta förlorad tand med en krona.

Smärtan försvinner snabbt

Men när patienterna väl kommer för att få sin tandvärk behandlad, menar Anders Ewert, att smärtan nästan alltid försvinner direkt och att man i de allra flesta fall också kan åtgärda problemen genom att rotfylla istället för att behöva dra ut tanden.

– Man ”punkterar” pulpan och då får man oftast en omedelbar lättnad, eftersom smärtan beror på ett övertryck i pulpan. Det blir som att släppa luften ur en ballong. Sedan fortsätter man rensa bort nerv och blodkärl ned till rotspetsen. Efter 1-3 behandlingar kan man rotfylla och då gör man det med en sealer (pastaliknande material) och ”pluggar” igen med en spets av guttaperka. Efter det gör man en fyllning eller kanske en krona på tanden, säger Anders Ewert

Tandgnissling kan också ge liknande symptom som vid kariesangrepp, men behandlas då på ett annat sätt, främst då genom gapövningar, inslipning av bettet eller eventuellt med en bettskena.

Just nu kan du boka tandläkartid hos Anders Ewert

Boka Online

Senaste Nytt